Najczęstszymi alergenami są mleko krowie, jaja kurze, pszenica, kakao, pomidory, drożdże i jabłka. Ale alergizować może wszystko. Jakie są objawy alergii pokarmowej, jak ją rozpoznać i co zrobić, aby nie mieć dolegliwości
Alergia pokarmowa. Dwie reakcje
Alergie pokarmowe dzielimy na alergie natychmiastowe i opóźnione. Te pierwsze charakteryzują się tym, że objawy występują od razu lub po krótkiej chwili od zjedzenia danego pokarmu. Reakcja jest gwałtowna i mocna. Może wystąpić silny świąd, opuchlizna, wysypka, katar lub nawet wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu. Alergeny które uruchamiają ten typ reakcji łatwo wykryć w testach laboratoryjnych. Należą do nich np jaja, pomidory, jabłka, orzechy, owoce morza czy przyprawy. Z kolei alergie opóźnione charakteryzują się tym, że dolegliwości występują nawet do pięciu dniu po spożyciu pokarmu. Nie są one tak widoczne jak w przypadku reakcji natychmiastowych. Początkowo możemy odczuwać niewielkie problemy a dopiero z czasem, nawet po w okresie kilku miesięcy lub lat, będą one wzrastać na sile. Ciężko wówczas odgadnąć, że źródłem choroby jest alergia pokarmowa , bo przecież "jamy ciągle to samo a kiedyś chorzy nie byliśmy". Objawy alergii opóźnionej dotyczą całego organizmu, od układ oddechowego i pokarmowego przez skórę po stawy, układ krążenia i choroby autoimmunologiczne. Pełna lista poniżej. Dodajmy jeszcze, że alergeny uruchamiające reakcje opóźnioną bardzo trudno wykryć metodami laboratoryjnymi i że stanowią one więcej niż połowę alergii pokarmowych! Należą do nich przede wszystkim mleko krowie i pszenica. Polecaną metodą jest biorezonans MV w oprogramowaniu BioKat Systeme, Test Immupro i Test MRT.
Objawy alergii pokarmowej natychmiastowej
- kichanie
- katar
- kaszel
- zmiany skórne, pokrzywka
- świąd skóry
- świąd podniebienia
- pieczenie języka
- opuchlizna języka
- łzawienie oczu
- opuchlizna
- duszności
- wstrząs anafilaktyczny
Objawy alergii pokarmowej opóźnionej
- Objawy ogólne: zmęczenie, nadmierne pocenie się, marznięcie, nadwaga, kłopoty ze snem, zawroty głowy
- Objawy skórne: wysypki, egzemy, pokrzywki, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca
- Objawy układu oddechowego: przewlekły katar, zapalenie zatok, kaszel, astma
- Objawy układu pokarmowego: niestrawność, mdłości, zgaga, pieczenie w żołądku, nadmierny głód, wzdęcia, biegunka, zaparcia, stany zapalne błon śluzowych jelit
- Objawy układu krążenia i sercowe: zaburzenia rytmu pracy serca, podwyższone lub obniżone ciśnienie krwi
- Objawy układu moczowego: drażliwy pęcherz, nietrzymanie moczu, pieczenie przy oddawaniu moczu, częste infekcje dróg moczowych
- Objawy okolic głowy: bóle głowy, migrena, zapalenie spojówek, zapalenie ucha
- Objawy stawowe i mięśniowe: dolegliwości reumatyczne, puchnięcie stawów, bóle mięśniowe i stawowe
- Objawy układ hormonalnego: zaburzenia pracy tarczycy, nadczynność, niedoczynność
- Objawy narządów ruchu: napięcia w obrębie karku i szyi
- Objawy psychiczne: zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, agresywność, nadpobudliwość, depresja, nadpobudliwość, zwiększona nerwowość
Walka z alergią
Część z alergenów pokarmowych można odczulić. Czynniki natychmiastowe w miarę dobrze poddają się terapii odczulającej. Reakcja na jaja kurze, orzechy, ryby, pomidory w dużym stopniu ulega osłabieniu. Problemem jest mleko i pszenica. Tu ciężko uzyskać zadowalający efekt. Po odczulaniu na mleko można spożywać jedynie w niewielkich ilościach mleko od gospodarza, nie sklepowe. Z kolei przy zbożach dozwolone są tylko szlachetniejsze odmiany pszenicy jak orkisz czy samopsza.