Pyłki traw są najbardziej uczulającym alergenem roślinnym. Powodują alergie wziewne w okresie pylenia. Objawy alergii na pyłki traw dotyczą przede wszystkim układu oddechowego.
Okres pylenia traw
Trawy zaczynają pylić już pod koniec kwietnia, ale w tym czasie stężenie pyłków jest jeszcze małe i większość alergików nie odczuwa dolegliwości. Główny okres pylenia traw w Polsce to druga połowa maja, czerwiec i pierwsza połowa lipca. Wtedy stężenie pyłków wzrasta do bardzo wysokiego. Ten okres jest najcięższy dla osób uczulonych na pyłki traw. Pojawiają się różne objawy o różnej intensywności w zależności od stopnia uczulenia i wrażliwości osoby uczulonej.
Objawy alergii na pyłki traw
Pyłki traw wywołują sezonowe reakcje alergiczne dotyczące głównie układu oddechowego. Oto one:
- zapalenie błony śluzowej spojówek
- łzawienie, zaczerwienie i pieczenie spojówek
- zapalenie błony śluzowej nosa
- wodnista wydzielina
- świąd nosa
- zatkanie nosa
- intensywne kichanie
- świąd podniebienia
- bóle gardła
- pieczenie gardła
- drapanie w krtani
Zdarza się niekiedy, że pojawiają się także niespecyficzne objawy takie jak:
- zmiany skórne, czerwone krostki, świąd skóry
- zapalenie ucha
Które trawy uczulają najbardziej?
Znanych jest około 800 rodzajów traw i około 10 000 gatunków traw, które są ze sobą bardzo blisko spokrewnione do tego stopnia, że alergeny poszczególnych gatunków w zasadzie się od siebie nie różnią. Podobieństwo genetyczne sprawia, że osoba uczulona na pyłek jednej z trawy będzie reagować na pyłki innych traw. Do najlepiej przebadanych traw należy tymotka łąkowa. Jej pyłek stanowi punkt wyjściowy w diagnostyce i terapii alergii. To ją uważa się za wzorzec. Inne trawy to na przykład wyczyniec łąkowy, tomka wonna, rajgras wyniosły, kupkówka pospolita, życica trwała czy wiechlina łąkowa.
Znanymi trawami mogą być na przykład trawy powszechnie uprawiane takie jak zboża (to też jest zaliczane jako trawa): pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, kukurydza, ryż i sorgo. Do traw należą także trzcina cukrowa i bambus.
Czesto zdarza się, że osoba uczulona na pyłki traw nie może jeść zbóż, ponieważ dostaje alergii pokarmowych objawiających się problemami jelitowo-żoładkowymi, zmianami skórnymi lub nasileniem dolegliwości ze stronu ukladu oddechowego takimi jak katar, kichanie czy kaszel.