Będąc uczulonymi na dany alergen możemy reagować także na inne czynniki zarówno pokarmowe jak i wziewne
pyłek brzozy > pyłek leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku, jabłko, gruszka, morela, wiśnia, czereśnia, kiwi, brzoskwinia, mango, seler, marchew, mak, pieprz
pyłek leszczyny > pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy
pyłek traw > melon, arbuz, pomidor, mąka (żyto, pszenica)
pyłek bylicy > seler, marchew, liczne przyprawy
pyłek drzew oliwnych > pyłek jesionu, ligustru pospolitego, pyłek bzu lilaka
roztocze kurzu domowego > skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki
zarodniki pleśni Alternaria alternata > grzyby Cladosporium herbarum, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solan, lateks
sierść kota > mięso wieprzowe
lateks > banan, kiwi, kasztan jadalny, awokado