• Zabiegi odczulające
    Zabiegi odczulające

    Wykonujemy zabiegi na czynniki pokarmowe i wziewne. W szczególności polecane są przy alergii na pyłki drzew, pyłki traw, pleśnie i kurz domowy.

  • Skuteczność terapii odczulających
    Skuteczność terapii odczulających

    Posiadamy urządzenia biorezonansowe renomowanej firmy MORA z certyfikacją urządzeń medycznych, gwarantujące najwyższą skuteczność wykonywanych terapii.

  • Pozbyć się kataru siennego
    Pozbyć się kataru siennego

    Odczulanie na pyłki traw, drzew, krzewów i pleśni są najlpeszą metodą na pozbycie się od kataru siennego. 

  • Biorezonans niemieckiej firmy z serii MORA
    Biorezonans niemieckiej firmy z serii MORA

    Jako jedyny gabinet w Zielonej Górze posiadamy nowoczesną aparaturę biorezonansową MORA niemieckiej firmy BioKat. Precyzyjnie wykrywa alergeny oraz skutecznie odczula z alergii.   

Testy alergiczne metodą biorezonansu określają szkodliwy czynnik pokarmowy i wziewny wraz ze skalą obciążenia. Do wyboru jest kilkaset alergenów.

 

Badania na biorezonansie

Metoda biorezonansu powstała w 1977 roku i jest z powodzeniem stosowana do dziś. Od jakości urządzenia zależy skuteczność testów, bowiem im lepszy sprzęt tym większa czułość i zakres badania. Stosowane u nas urządzenia z serii MORA pracujące na oprogramowaniu BioKat Systeme są czołowymi biorezonansami na rynku posiadającymi certyfikaty dla urządzeń medycznych. Testy są wykonywane przy użyciu specjalnego urządzenia a przeprowadza się je w następujący sposób: pacjent zostaje podłączony do aparatu biorezonansowego za pomocą jeden elektrody, którą trzyma w ręku i odczytuje się sygnały z organizmu z drugiej dłoni tworząc obwód zamknięty. Źródłem sygnały jest organizm człowieka emitujący drgania elektromagnetyczne wewnątrz i na zewnątrz swoich komórek niosące informacje o danym alergenie. Te sygnały są przekazywane do urządzenia, gdzie są zestawiane z sygnałami konkretnego alergenu i jeśli zajdzie tak zwany rezonans, czyli zgodność , wówczas nastąpi spadek sygnały w miejscu odczytu i świadczy to o istniejącej alergii na badany czynniki. Pomiary są potwierdzalne a do tego bezinwazyjne i bezbolesne, co jest ważne szczególnie w przypadku dzieci. Najważniejszą jednak zaletą jest to, że można wykryć każdy rodzaj alergii - natychmiastową i ukrytą, co niestety nie jest łatwe w badaniach laboratoryjnych. W testach z krwi trzeba określić, na jaki rodzaj przeciwciał chce się badać i z reguły robi sie tylko jeden rodzaj alergii nie badając drugiego, co może wykazać błędną diagnozę. Bardzo często chorzy otrzymują wynik ujemny przy alergenach pokarmowych w klasie przeciwciał natychmiastowych i mówi im sie, że nie ma ją alergii podczas gdy mają silną alergie opóźnioną na ten produkt nie wiedząc o tym.

Kolejną zaletą badania na biorezonansie jest ogromna ilość alergenów, jaką można przetestować w miarę przystępnej cenie. Porównywalnie test na alergie opóźnioną z krwi na około 250 alergenów pokarmowych kosztuje w zależności od metody od 1300zł do 2000zł.

Wyniki testów alergicznych na biorezonansie otrzymywane są od razu.

 

Lista alergenów

Alergeny główne

  • Amalgamat, Cukier biały, Drożdże, Gluten (jęczmień), Gluten (pszenica), Histamina, Jajo kurze białko, Jajo kurze żółtko, Lateks, Mleko krowie, Papierosy, Pszenica, Żyto

 

Alergeny mleczne

  • Ser smarowany, Mleko skondensowane, Ser żółty, Śmietana, Twaróg, Ser Camembert, Jogurt, Kefir, Kwaśne mleko, Maślanka, Mleko kozie, Ser owczy

 

Alergeny zbożowe

  • Gliadyna, Gluten, Gryka, Jęczmień, Ryż biały, Skrobia pszenna, Kukurydza, Mąka biała, Orkisz, Owies, Płatki pszenne, Płatki owsiane, Płatki śniadaniowe, Proso

 

Owoce

  • Ananas, Banan, Brzoskwinia, Cytryna, Czarna jagoda, Daktyl, Figa, Grejpfrut, Gruszka, Jabłko, Jeżyna, Kiwi, Malina, Mandarynka, Mango, Melon, Morela, Nektarynka, Papaja, Pomarańcza, Porzeczka, Rodzynki, Śliwka, Truskawka, Winogrona, Wiśnia

 

Warzywa

  • Awokado, Brokuł, Brukselka, Buraki czerwone, Cebula, Cukinia, Fasola biała, Fasolka zielona, Groch żółty, Groszek zielony, Kalafior, Kalarepa, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona Kapusta włoska, Kartofel, Koper włoski, sałatkowy, Marchew, Oberżyna, Ogórek, Papryka, Papryka peperoni, Pomidory, Por, Rzodkiew, Rzodkiewka, Sałata liściasta, Seler, Soczewica, Szparagi, Szpinak

 

Mięso

  • Cielęcina, Jagnięcina, Mięso indycze, Mięso królicze, Mięso kurze, Wieprzowina, Wołowina

 

Ryby

  • Dorsz, Flądra, Homar, Kałamarnica, Karp, Krab, Łosoś, Małż jadalny, Pstrąg, Rak rzeczny, Sandacz, Sardynka, Sola, Szczupak, Tuńczyk, Węgorz

 

Napoje

  • Alkohole: Koniak, Piwo bezalkoholowe, Piwo bezalkoholowe, Piwo Export, Piwo Export (Riegeler), Piwo Pils, Piwo pszeniczne ciemne, Piwo pszeniczne jasne, Rum, Sekt, Whisky, Wino białe, Wino czerwone
  • Bezalkoholowe: Coca Cola, Cola light, Fanta Isostar, Kawa Eduscho (Gala Nr 1), Kawa Espresso, Kawa Hag, Kawa Jacobs (Krönung), Kawa Néscafé, Kawa Onko, Kawa Tchibo (Beste Bohne), Kakao, Kawa Cafino Cereal, Kawa Demeter, Kawa zbożowa, Pepsi Cola, Red Bull Sprite
  • Herbaty: Herbata czarna, Herbata miętowa, Herbata rumiankowa, Herbata z melisy cytrynowej, Herbata z dzikiej róży, Herbata z kopru włoskiego, Herbata z kwiatów lipy, Herbata z werbeny, Herbata z ziela dziurawca, Herbata zielona Yerba-mate

 

Przyprawy

  • Anyż, Bazylia, Cenovis, Curry, Cynamon, Cząber, Czosnek, Estragon, Gałka muszkatołowa, Glutaminian, Goździki, Herbamare, Imbir, Ketchup, Kminek, Kolendra, Koper, Kostka rosołowa, Liść laurowy, Maggi, Majeranek, Musztarda, Oregano, Owoc jałowca, Papryka przyprawowa, Pieprz, Pieprz Cayenne, Pietruszka, Rozmaryn, Sos Tabasco, Sól, Sól morska, Sól ziołowa, Szafran, Szałwia, Szczypiorek, Trocomare, Trybula, Tymianek, Wanilia

 

Alergeny słodzące

  • Aspartam, Cukier brązowy z buraka cukrowego, Cukier mlekowy (Laktoza), Cukier trzcinowy, Cukry proste, Cyklamat, Czekolada, Czekolada w proszku, Fruktoza, Ksylit, Mannitol, Mannit, Miód pszczeli, Nektar gruszkowy, Nektar jabłkowy, Palatynoza, Sacharyna, Sorbit, Syrop klonowy

 

Oleje

  • Frytura, Ocet jabłkowy, Ocet owocowy, Ocet winny, Olej krotoszowy (z ostu), Olej rzepakowy, Olej słonecznikowy, Olej z orzeszków ziemnych, Oliwa z oliwek,

 

Owoce oleiste

  • Mak, Migdały, Nasiona lnu, Orzech kokosowy, Orzech laskowy, Orzech pekane, Orzech włoski, Orzeszki pistacjowe, Orzeszki ziemne, Para orzechy, Pestki dyni, Pestki słonecznika, Ziarno kakao, Ziarno sezamu


Tłuszcze do smarowania

  • Tłuszcz do smażenia (kokosowy), Masło

 

 

Alergeny sojowe

  • Soja, Granulat sojowy, Mleko sojowe, Sos sojowy, Tofu

 

Grzyby

  • Borowik, Pieczarki, Smardz, Boczniak, Kurka, Shitake, Trufle

 

Pyłki alergeny roślinne

  • Amarantus, Ambrozja, Aster, Babka pospolita, Bez czarny, Bez lilak, Brzoza, Buk (buk czerwony), Bylica pospolita, Chmiel, Chryzantema Dalia, Dąb, Grab, Grochodrzew (akacja fałszywa), Grzebnica pospolita, Jaśmin fałszywy, Jesion, Kasztan czerwony, Klon, Kłosówka wełnista, Komosa biała, Kostrzewa, Kostrzewa łąkowa, Kukurydza, Jęczmień, Leszczyna, Lipa, Lucerna, Margeretka, Mietliczka, Mniszek, Nawłoć, Olcha, Owies, Perz, Platan, Pokrzywa, Psi ząb palczasty, Pszenica, Rzepak, Sosna, Stokłosa, Świerk, Szczaw dziki, Szklaniczka, Tomka pachnąca, Topola, Trzcina, Tymotka łąkowa, Wiąz, Wiechlina łąkowa, Wiechlina, Wierzba, Wyczyniec łąkowy, Życica pospolita (Raygras angielski), Żyto, Żyźnica wyniosła, Grzebienica, Pyłki kwiatowe

 

Alergeny zwierzęce

  • Chomik, Gęś, Jad osy, Kaczka, Koń, Kot, Koza, Królik, Kura, Mysz, Papużka falista, Pies, Pszczoła miodna, Roztocza Dermatophagoides farinae, Roztocza Dermatophagoides pteronyssinus, Świnka morska, Szczeć świńska, Szczur, Wełna owcza, Wielbłąd, Wół

 

Roztocza

  • Kurz domowy, Kurz mączny, Osa, Pszczoła

 

Grzyby pleśniowe

  • Alternaria alternata, Alternaria tenius, Aspergillus fumigates, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Candida albicans, Chaetomium globosum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata fulvum, Cladosporium Fusarium moniliforme, Fusarium roseum, Fusarium sp. Helminthosporium halodes herbarum, Cladosporium Microsporum canis, Mucor mucedo, Mucor racemosus, Neurospora sitophila, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Phoma betae, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Rhodotolura rubra, Saccharomyces cerevisiae, Serpula lacrymans, Sporothrix schenkii, Trichophyton mentagrophytes,Trichophyton rubrum, Ustilago tritici

 

Metale cięzkie

  • Kadm, Ołów, Rtęć